×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как “Билла”, “Лидъл”, “Карфур” и „Кауфланд” съсипаха българския производител


Как “Билла”, “Лидъл”, “Карфур” и „Кауфланд” съсипаха българския производител
Рафтовете на „Карфур” от месеци са полупразни, след като „гигантът” спря да плаща на българските производители и те се отказаха да зареждат. Оправдава се със загубите от кризата с кипърските банки, но не затваря магазините си
25 Септември 2013, Сряда, 11:13 ч.
Автор: Freeallabc

Приходите от дейността на търговските вериги постъпват в чужди банки, загубите са за сметка на родните търговци

 

“Билла”, “Лидъл”, “Карфур” – гигантите не инвестират почти нищо в България. Всеки месец изнасят от страната ни до 700 млн. евро. Цените им в България много по-често са по-високи от тези в Германия, Испания, Австрия или Италия, а в България се внасят нискокачествени стоки, които се преопаковат извън страната, като им се поставя по-дълъг срок на годност от реалния. Българският производител трябва да плати между 30 и 40 вида такси за всеки един артикул поотделно на чуждестранните търговци: от т.нар. входна такса, през бонуси, отстъпки и дори подаръци, които трябва да се правят на търговеца.

Само за отварянето на обект като „Билла”, „Лидъл”, „Карфур” или „Кауфланд” в дадено населено място българските търговци са задължени да направят между 8 и 10 на сто отстъпка по фактура и стока, която може да стигне количества от пет тона.

В „Билла” можете да намерите всичко на изключителна цена”. „Карфур” ви очаква със своите специални коледни намаления”, „Седмица на големите отстъпки в „Кауфланд”. Сигурно сте се наслушали на подобни рекламни съобщения тези дни. Освен това със задоволство сте забелязали, че поне една, а най-често цели три големи търговски вериги са отворили врати в центъра на вашия град, така че да пазарувате удобно, без да е необходимо да палите колата и да губите време в задръствания и обиколки в покрайнините.

Преди 12 г. откриването на „Билла” в София бе събитие от национално значение. То бе знак, че в България вече влизат големи чужди инвеститори и страната се отваря за Европа. Досега от тази верига са открити 88 обекта, а името й означава „евтин магазин”. Конкуренцията не закъсня, появиха се „Кауфланд”, „Карфур” и „Лидъл”, които много бързо покриха територията на страната и както вече казахме, превзеха центровете на големите и малки български градове.

Всичко това изглежда много хубаво, но само на пръв поглед.

И не само защото веригите са измислени така, че да влизаш за едно, а да излизаш с три неща, или пък защото цените им в България много по-често са по-високи от тези в Германия, Испания, Австрия или Италия.

Оказва се, че известните марки експлоатират безскрупулно българските производители, не инвестират почти нищо в България, нямат дори влогове в банки у нас и плащат минимални данъци, защото много често отчитат загуби. Това не им пречи да изнасят от България огромни суми. Според неофициална информация големите търговски вериги

изнасят от страната между 500 и 700 млн. лева месечно,

които депозират в банки извън територията на страната. Навлизането им в центровете на големите градове пък унищожи малките квартални магазини за хранителни стоки и дрогерия, които бяха средство за препитание на десетки хиляди българи, а и много често по-удобни и уютни за пазаруване обекти.

Най-убийствено обаче се оказа влиянието им върху българските производители, които бяха оставени без избор и принудени на сила да се съобразяват с търговския монопол на „Билла”, „Лидъл”, „Карфур” и „Кауфланд”.

Освен това се оказа, че чуждите търговци не вземат стоки, които не им носят брутна печалба от 40-50 на сто, което рязко стеснява кръга от качествен асортимент. Всички големи вериги се разплащат 30 дни след като фактурата е заведена в тяхната система. Много често те натискат доставчиците да дават фактури на ръка, които биват вкарвани в системата с два-три дни закъснение. Това акумулира за гигантите огромни средства от лихви по депозити, които са в банки извън България.

От своя страна пък производителят трябва веднага да се разплаща със своите доставчици, което много често кара хората да вземат кредити с големи лихви. Освен това се случва често търговците да акумулират наведнъж и без предупреждение сумата, която си удържат от различни бонуси, и в деня на разплащането сметките на производителя да не излязат с няколко хиляди лева, без той да е подготвен за това.

Договорите са направени така, че всички загуби да са за сметка на българския доставчик, а огромните печалби – за чуждестранния търговец. Ако някой не достави в „Кауфланд” или „Карфур” заявеното количество стоки, плаща глоба. Ако веригата обаче не ги продаде, загубите си остават изцяло за сметка на производителя, а парите му се удържат автоматично от следващата фактура.

През 2010 г. всички големи търговски вериги отчитат спад на потреблението от цели 32 на сто. Това обаче не им пречи в търговските споразумения за 2012 г. да поискат 5 на сто отстъпка от всички български производители. Огромен шок предизвиква и непредвиденото, но чувствително повишаване на цените на различните суровини, стигащо понякога до рекордните 60 на сто. Това, разбира се, оскъпява крайния продукт. Например даден производител на месо трябва да плати веднага на своите доставчици увеличението на дадена суровина заради по-скъпия ток, бензин или нещо друго, но веригата, която продава стоката му, увеличава цената само след едномесечно предизвестие.

Така рентабилността на българските производители, които са принудени да продават стоките си през „Билла”, „Кауфланд”, „Лидъл” и „Карфур” достига скромните 3 до 5 на сто процента рентабилност, което е оцеляване с по-голям риск от потъване, но с почти никакъв шанс за развитие, разширяване на бизнеса и перспективи в бъдеще.

В Лидъл 80 на сто от стоките са чуждестранни

Огромен проблем е, че все по-малко български стоки се продават в големите магазини. В „Лидъл” например артикулите, произведени в България, са едва 20 на сто, а много от вносните стоки са със съмнително качество, има дори и преопаковани, с неизвестен или подправен срок на годност, а разликата между качеството на асортиментите между „Лидъл – България” и „Лидъл – Германия” е очевидно.

И дума не става за износ на български стоки в други европейски страни, което би било най-логичното нещо за международни гиганти като споменатите марки.

Кой е виновен? Всъщност виновници има и те се намират по върховете на държавата и съответните администрации и институции. Работата е там, че държавата не дава равен старт на участниците в тази игра, а недалновидната политика на родните управници от всички правителства досега позволява на чуждите търговци да злоупотребяват както намерят за добре с българските производители.

Неслучайна е приказката, че не е луд онзи, който яде зелника, а онзи който му го дава. У нас споменатите големи търговски вериги минават за големи чуждестранни инвеститори и се ползват с изключителни преференции, някои от тях дори са освобождавани за известно време от данъци, а държавата не е направила и минимални усилия, за да защити интересите на българските производители и търговци.


В категории: Бизнес


18
Коментара по темата
18.
датчанин с датски паспорт
22.07.2014 15:34:55
18
12
едно българско лайно е натракало това, други лайна ръкопляскат и са съгласни! абе,говньовци,кой ви е виновен че хората са измислили тия вериги още преди 50-60-80 години,докато вий сте тънали в комунистическия нужник,в който беше пълна мизерия и дефицит,маслини и банани (показателен пример за туземщината ви) се "пускаха" само рядко и по спец.поводи и кой превари-той ще куса с едини и зъб,бре?! хахах..700 милиона евро било,така първо пише,а после стават 500-700 милиона ..лева?! ехх,мошеници елементарни...само сте пропуснали накрая да викнете едно я Да живее Атака БСП..ГЕРБ" и т.н.!! Кои са тия ваши булгар-магазини и вериги,които заслужаават и са по-харни от веригите западни,които са в цяла Европа и по белия свят?? ххаха,вмирисаните ви бакалии с някоя смрадлива и проста леля вътре,дето хем си бърка у задника,хем ще те нахока да не гледаш много-ни трайност,ни що за продукт-боклук е и т.н.- и да не бавиш великото ви любимо нещо на име ОПАШКА !! хаха,лайнарчета от БГ-нужника..ОПАШКАРИ! чао от Копенхаген!!:-))))
17.
dgfjgjtg
15.04.2014 22:59:47
12
3
a
25.09.2013 08:31:28

Рейтинг:
9
алчността на тукашните търговци ги съсипа 20% по-високите им цени в сравнение с цените на големите хипермаркети."Лакомо дупе кръв сере". първо работим на други проценти и си много далеч от истината за много неща и другото което е и на 100 ще ви дерем ако можем защото за една майонеза не отивате до Била а до малкия магазин защото едно палене на колата ви струва левче а до била вече са два и какво майонезата от била по груби слетки реална цена (1.20) + била (2лв.) = 3.20 .. ние като си прибавим + още 20% грубо 1.44 както казвате сме алчни ще закръглим на 1.50лв и така и ние ще се радваме че ние ви бъркаме в джоба с 30 стотинки повече а чъйдите вериги ще продължават да ви точат здраво .. за такива с нисък процент на интелигентност вън от БЪЛГАРИЯ и всичко ще се оправи .. и още нещо : първо знай за какво става въпрос преди да пишеш т*пи коментари защото нали знаеш " в чуждо село и керемидите бият"
16.
бургазлия
27.09.2013 20:48:02
4
9
до карфуреца: защо не кажеш, че на топлия ви бюфет приготвяте ястия с продукти на които им е изтекъл срока на годност само за да не ги хвърлите, че хляба ви мухлясва още на втория ден и т.н.
15.
hes
26.09.2013 13:19:14
6
9
На българския производител все някой друг му крив! Ами направете така, че доматите да са колкото гръцките, турските и македонските! Ако нямаше конкуренция, щяхте да цъкате пред пълни магазини като по времето на Попов - за бога братя не купувайте!
14.
XXX
25.09.2013 14:10:02
12
16
Като чета коментарите, проблема не е във веригите, проблема е мат'ряла. На Ганьо не му пука за бъдещето, иска да си вземе евтин салам на момента. После търси български домати, мляко, сирене и реве, че няма работа и високи заплати.
Теодор-о, кифло мила, всеки работник - продавач и склададжия и всичко друго бачкатор в тези вериги е нает за сметка на някой друг уволнен или пък НЕнает в НЕосъществена българска фирма. Тези 700 милиона щяха да остават в българската икономика и да се мултиплицират под формата на по-високи заплати и инвестиции в производство. Но ти си прекалено ... обратното на умна за да го разбереш и продавачка в магазин е работа мечта за теб и най-високата точка на развитие. Ако пък имаш деца и те искат нещо повече от живота ще ги натириш в чужбина щото в България нямало работа освен за продавачи и шофьори. Не си заслужаваме съдбата ли казвате?
13.
дерек
25.09.2013 13:40:39
1
10
защо никой не спомена най-големия гигант МЕTRO
12.
Рейса
25.09.2013 13:40:10
1
11
Управляващите от 1989-та насам съсипаха всичко, те са виновни за всичко това, което се случва тук. Както и да го въртите то се вижда кога дръпнахме назад...
11.
Теодора
25.09.2013 12:51:55
23
8
Вие хубаво ги плюете, ама никъде не споменахте колко хора си намериха работа в тези вериги? Милиони българи има какво да ядат и с какво да изхранват семействата си, благодарение на тези вериги!
10.
*********
25.09.2013 12:48:45
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
карфурец
25.09.2013 12:40:28
12
9
до 4: айде ела в Карфур да ми покажеш къде има стоки с изтекъл срок на годност, като си толкова сигурен.
до Възмутения: не заради големите търговски вериги родителите ти са гладни и бедни, а заради тия дето на всички избори си пускаш гласа и чакаш да те върнат във времето на бай Тошо.
8.
Гражданинът Кейн
25.09.2013 12:34:36
3
6
До "Възмутен"

Например в магазин на "Лидл" в Англия цената на бутилка "Кока кола" от 1l е 1,50 паунда и при покупката получаваш още една такава. В България цената на бутилка "Кока кола" е 2,50лв. Или какво се получава, ако приравним цената на "Кока кола" закупена от Англия - 1,93лв. срещу 2,50лв. в България.

Искам да те попитам 1 паунд колко лева е? И още една неточност в изказването ти - 2,50 е 2L кола, а не 1.
7.
freakybs
25.09.2013 12:22:16
5
17
Абе хора, НИКОЙ не ви слага чатала на врата да пазарувате от въпросните магазини, ходете си на кварталния магазин и там си купувайте, кво ревете на чужд гроб!!!
6.
ВЪЗМУТЕН
25.09.2013 12:02:02
4
11
Статията е много искрено написана - проблема, който е поставен е актуален. Но може би не е необходимо да се прави сравнение в проценти, а с конкретни размери на цена. Например в магазин на "Лидл" в Англия цената на бутилка "Кока кола" от 1l е 1,50 паунда и при покупката получаваш още една такава. В България цената на бутилка "Кока кола" е 2,50лв. Или какво се получава, ако приравним цената на "Кока кола" закупена от Англия - 1,93лв. срещу 2,50лв. в България. Не говорим за по-доброто качество на продукта в Англия, не коментирам размера на заплата в Англия и какво е съотношението между покупката и заплатата и сравнено с българските условия. Разбира се плюса ще е за "Лидл" в Англия. Но това е не само политиката на фирмата, но и условията, които се поставят на наша територия. Такива примери могат да се дадат много, а като добавим, че "Лидл" "Алди" "Кауфланд" са магазини от една верига за бедни и в Германия никой няма да им позволи да си разиграват коня както им хрумне. Но в България това не може да се случи - тук всеки заел пазара и трайно окопал се на него изсмуква и последната стотинка на българина. Какво например се случва с "ЧЕЗ" - някога когато се режеха лентичките ЯСНО си спомняв как ЧЕШКИЯ ПОСЛАНИК ОБЯСНЯВАШЕ, ЧЕ ДРУЖЕСТВОТО Е СЪЗДАДЕНО В ЧЕХИЯ ЗА ДА ПОДПОМОГНЕ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ НА ДЪРЖАВАТА И ПЕЧАЛБАТА МУ ЩЕ СЕ ПРЕВЕЖДА В ТЕЗИ ФОНДОВЕ ЗА ДА МОГАТ ЧЕШКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА ПОЛУЧАВАТ ПРИЛИЧНИ ПЕНСИИ, АДЕКВАТНИ С ПАЗАРА. Какво се случва драги съграждани? Нашите майки и бащи с мизерните си пенсии отделят от залъка си за да могат други да живеят според нуждите си И само това ли е?
5.
ВЪЗМУТЕН
25.09.2013 12:02:00
3
26
Статията е много искрено написана - проблема, който е поставен е актуален. Но може би не е необходимо да се прави сравнение в проценти, а с конкретни размери на цена. Например в магазин на "Лидл" в Англия цената на бутилка "Кока кола" от 1l е 1,50 паунда и при покупката получаваш още една такава. В България цената на бутилка "Кока кола" е 2,50лв. Или какво се получава, ако приравним цената на "Кока кола" закупена от Англия - 1,93лв. срещу 2,50лв. в България. Не говорим за по-доброто качество на продукта в Англия, не коментирам размера на заплата в Англия и какво е съотношението между покупката и заплатата и сравнено с българските условия. Разбира се плюса ще е за "Лидл" в Англия. Но това е не само политиката на фирмата, но и условията, които се поставят на наша територия. Такива примери могат да се дадат много, а като добавим, че "Лидл" "Алди" "Кауфланд" са магазини от една верига за бедни и в Германия никой няма да им позволи да си разиграват коня както им хрумне. Но в България това не може да се случи - тук всеки заел пазара и трайно окопал се на него изсмуква и последната стотинка на българина. Какво например се случва с "ЧЕЗ" - някога когато се режеха лентичките ЯСНО си спомняв как ЧЕШКИЯ ПОСЛАНИК ОБЯСНЯВАШЕ, ЧЕ ДРУЖЕСТВОТО Е СЪЗДАДЕНО В ЧЕХИЯ ЗА ДА ПОДПОМОГНЕ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ НА ДЪРЖАВАТА И ПЕЧАЛБАТА МУ ЩЕ СЕ ПРЕВЕЖДА В ТЕЗИ ФОНДОВЕ ЗА ДА МОГАТ ЧЕШКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА ПОЛУЧАВАТ ПРИЛИЧНИ ПЕНСИИ, АДЕКВАТНИ С ПАЗАРА. Какво се случва драги съграждани? Нашите майки и бащи с мизерните си пенсии отделят от залъка си за да могат други да живеят според нуждите си И само това ли е?
4.
Off
25.09.2013 11:50:24
2
9
A e shto ne otidete do karfur da napravite edno jurnalistichesko prouchvane kolko ot stokite im sa s iztrkal srok i ot koga ?:))))Ama za tqh mai globi ,darjavni organi edno drugo nqma ;)
3.
Пиш
25.09.2013 11:36:47
0
26
Ами ... "Пикадили", "Фантастико", "Практикер", "Мосьо Бриколаж", "Икеа"... колко още колонизатори има за плюееенее...
..., но за Лукойл, Шел, ОМВ нито дума..., че там шамарите са мнооого големи
2.
a
25.09.2013 11:31:28
10
19
алчността на тукашните търговци ги съсипа 20% по-високите им цени в сравнение с цените на големите хипермаркети."Лакомо дупе кръв сере".
1.
freakybs
25.09.2013 11:25:25
9
18
И кво? Отказаха да рекламират в сайта ви ли, че ги подкарахте- нещо Метро ми се губи в заглавието? ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Имала "изключително големи заслуги за двустранните отношения между Република България и Италианската република" Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време За утре на места е обявен жълт код Божков заобиколи Магнитски - участва на изборите с други партии вместо с „Българско лято“ Божков заобиколи Магнитски - участва на изборите с други партии вместо с „Българско лято“ ЦИК регистрира коалиция под името "Център" Маргините вдигат сватба - Мария Маринова се сгоди Маргините вдигат сватба - Мария Маринова се сгоди Племенницата им Мария се похвали с диамантеното бижу за над 5000 лева
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Младата палестинка е загинала, заедно със своя съпруг и дъщеря им при атаката на град Рафах
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори