×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как “Билла”, “Лидъл”, “Карфур” и „Кауфланд” съсипаха българския производител


Как “Билла”, “Лидъл”, “Карфур” и „Кауфланд” съсипаха българския производител
Рафтовете на „Карфур” от месеци са полупразни, след като „гигантът” спря да плаща на българските производители и те се отказаха да зареждат. Оправдава се със загубите от кризата с кипърските банки, но не затваря магазините си
25 Септември 2013, Сряда, 11:13 ч.
Автор: Freeallabc

Приходите от дейността на търговските вериги постъпват в чужди банки, загубите са за сметка на родните търговци

 

“Билла”, “Лидъл”, “Карфур” – гигантите не инвестират почти нищо в България. Всеки месец изнасят от страната ни до 700 млн. евро. Цените им в България много по-често са по-високи от тези в Германия, Испания, Австрия или Италия, а в България се внасят нискокачествени стоки, които се преопаковат извън страната, като им се поставя по-дълъг срок на годност от реалния. Българският производител трябва да плати между 30 и 40 вида такси за всеки един артикул поотделно на чуждестранните търговци: от т.нар. входна такса, през бонуси, отстъпки и дори подаръци, които трябва да се правят на търговеца.

Само за отварянето на обект като „Билла”, „Лидъл”, „Карфур” или „Кауфланд” в дадено населено място българските търговци са задължени да направят между 8 и 10 на сто отстъпка по фактура и стока, която може да стигне количества от пет тона.

В „Билла” можете да намерите всичко на изключителна цена”. „Карфур” ви очаква със своите специални коледни намаления”, „Седмица на големите отстъпки в „Кауфланд”. Сигурно сте се наслушали на подобни рекламни съобщения тези дни. Освен това със задоволство сте забелязали, че поне една, а най-често цели три големи търговски вериги са отворили врати в центъра на вашия град, така че да пазарувате удобно, без да е необходимо да палите колата и да губите време в задръствания и обиколки в покрайнините.

Преди 12 г. откриването на „Билла” в София бе събитие от национално значение. То бе знак, че в България вече влизат големи чужди инвеститори и страната се отваря за Европа. Досега от тази верига са открити 88 обекта, а името й означава „евтин магазин”. Конкуренцията не закъсня, появиха се „Кауфланд”, „Карфур” и „Лидъл”, които много бързо покриха територията на страната и както вече казахме, превзеха центровете на големите и малки български градове.

Всичко това изглежда много хубаво, но само на пръв поглед.

И не само защото веригите са измислени така, че да влизаш за едно, а да излизаш с три неща, или пък защото цените им в България много по-често са по-високи от тези в Германия, Испания, Австрия или Италия.

Оказва се, че известните марки експлоатират безскрупулно българските производители, не инвестират почти нищо в България, нямат дори влогове в банки у нас и плащат минимални данъци, защото много често отчитат загуби. Това не им пречи да изнасят от България огромни суми. Според неофициална информация големите търговски вериги

изнасят от страната между 500 и 700 млн. лева месечно,

които депозират в банки извън територията на страната. Навлизането им в центровете на големите градове пък унищожи малките квартални магазини за хранителни стоки и дрогерия, които бяха средство за препитание на десетки хиляди българи, а и много често по-удобни и уютни за пазаруване обекти.

Най-убийствено обаче се оказа влиянието им върху българските производители, които бяха оставени без избор и принудени на сила да се съобразяват с търговския монопол на „Билла”, „Лидъл”, „Карфур” и „Кауфланд”.

Освен това се оказа, че чуждите търговци не вземат стоки, които не им носят брутна печалба от 40-50 на сто, което рязко стеснява кръга от качествен асортимент. Всички големи вериги се разплащат 30 дни след като фактурата е заведена в тяхната система. Много често те натискат доставчиците да дават фактури на ръка, които биват вкарвани в системата с два-три дни закъснение. Това акумулира за гигантите огромни средства от лихви по депозити, които са в банки извън България.

От своя страна пък производителят трябва веднага да се разплаща със своите доставчици, което много често кара хората да вземат кредити с големи лихви. Освен това се случва често търговците да акумулират наведнъж и без предупреждение сумата, която си удържат от различни бонуси, и в деня на разплащането сметките на производителя да не излязат с няколко хиляди лева, без той да е подготвен за това.

Договорите са направени така, че всички загуби да са за сметка на българския доставчик, а огромните печалби – за чуждестранния търговец. Ако някой не достави в „Кауфланд” или „Карфур” заявеното количество стоки, плаща глоба. Ако веригата обаче не ги продаде, загубите си остават изцяло за сметка на производителя, а парите му се удържат автоматично от следващата фактура.

През 2010 г. всички големи търговски вериги отчитат спад на потреблението от цели 32 на сто. Това обаче не им пречи в търговските споразумения за 2012 г. да поискат 5 на сто отстъпка от всички български производители. Огромен шок предизвиква и непредвиденото, но чувствително повишаване на цените на различните суровини, стигащо понякога до рекордните 60 на сто. Това, разбира се, оскъпява крайния продукт. Например даден производител на месо трябва да плати веднага на своите доставчици увеличението на дадена суровина заради по-скъпия ток, бензин или нещо друго, но веригата, която продава стоката му, увеличава цената само след едномесечно предизвестие.

Така рентабилността на българските производители, които са принудени да продават стоките си през „Билла”, „Кауфланд”, „Лидъл” и „Карфур” достига скромните 3 до 5 на сто процента рентабилност, което е оцеляване с по-голям риск от потъване, но с почти никакъв шанс за развитие, разширяване на бизнеса и перспективи в бъдеще.

В Лидъл 80 на сто от стоките са чуждестранни

Огромен проблем е, че все по-малко български стоки се продават в големите магазини. В „Лидъл” например артикулите, произведени в България, са едва 20 на сто, а много от вносните стоки са със съмнително качество, има дори и преопаковани, с неизвестен или подправен срок на годност, а разликата между качеството на асортиментите между „Лидъл – България” и „Лидъл – Германия” е очевидно.

И дума не става за износ на български стоки в други европейски страни, което би било най-логичното нещо за международни гиганти като споменатите марки.

Кой е виновен? Всъщност виновници има и те се намират по върховете на държавата и съответните администрации и институции. Работата е там, че държавата не дава равен старт на участниците в тази игра, а недалновидната политика на родните управници от всички правителства досега позволява на чуждите търговци да злоупотребяват както намерят за добре с българските производители.

Неслучайна е приказката, че не е луд онзи, който яде зелника, а онзи който му го дава. У нас споменатите големи търговски вериги минават за големи чуждестранни инвеститори и се ползват с изключителни преференции, някои от тях дори са освобождавани за известно време от данъци, а държавата не е направила и минимални усилия, за да защити интересите на българските производители и търговци.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
18
Коментара по темата
18.
датчанин с датски паспорт
22.07.2014 15:34:55
18
12
едно българско лайно е натракало това, други лайна ръкопляскат и са съгласни! абе,говньовци,кой ви е виновен че хората са измислили тия вериги още преди 50-60-80 години,докато вий сте тънали в комунистическия нужник,в който беше пълна мизерия и дефицит,маслини и банани (показателен пример за туземщината ви) се "пускаха" само рядко и по спец.поводи и кой превари-той ще куса с едини и зъб,бре?! хахах..700 милиона евро било,така първо пише,а после стават 500-700 милиона ..лева?! ехх,мошеници елементарни...само сте пропуснали накрая да викнете едно я Да живее Атака БСП..ГЕРБ" и т.н.!! Кои са тия ваши булгар-магазини и вериги,които заслужаават и са по-харни от веригите западни,които са в цяла Европа и по белия свят?? ххаха,вмирисаните ви бакалии с някоя смрадлива и проста леля вътре,дето хем си бърка у задника,хем ще те нахока да не гледаш много-ни трайност,ни що за продукт-боклук е и т.н.- и да не бавиш великото ви любимо нещо на име ОПАШКА !! хаха,лайнарчета от БГ-нужника..ОПАШКАРИ! чао от Копенхаген!!:-))))
17.
dgfjgjtg
15.04.2014 22:59:47
12
3
a
25.09.2013 08:31:28

Рейтинг:
9
алчността на тукашните търговци ги съсипа 20% по-високите им цени в сравнение с цените на големите хипермаркети."Лакомо дупе кръв сере". първо работим на други проценти и си много далеч от истината за много неща и другото което е и на 100 ще ви дерем ако можем защото за една майонеза не отивате до Била а до малкия магазин защото едно палене на колата ви струва левче а до била вече са два и какво майонезата от била по груби слетки реална цена (1.20) + била (2лв.) = 3.20 .. ние като си прибавим + още 20% грубо 1.44 както казвате сме алчни ще закръглим на 1.50лв и така и ние ще се радваме че ние ви бъркаме в джоба с 30 стотинки повече а чъйдите вериги ще продължават да ви точат здраво .. за такива с нисък процент на интелигентност вън от БЪЛГАРИЯ и всичко ще се оправи .. и още нещо : първо знай за какво става въпрос преди да пишеш т*пи коментари защото нали знаеш " в чуждо село и керемидите бият"
16.
бургазлия
27.09.2013 20:48:02
4
9
до карфуреца: защо не кажеш, че на топлия ви бюфет приготвяте ястия с продукти на които им е изтекъл срока на годност само за да не ги хвърлите, че хляба ви мухлясва още на втория ден и т.н.
15.
hes
26.09.2013 13:19:14
6
9
На българския производител все някой друг му крив! Ами направете така, че доматите да са колкото гръцките, турските и македонските! Ако нямаше конкуренция, щяхте да цъкате пред пълни магазини като по времето на Попов - за бога братя не купувайте!
14.
XXX
25.09.2013 14:10:02
12
16
Като чета коментарите, проблема не е във веригите, проблема е мат'ряла. На Ганьо не му пука за бъдещето, иска да си вземе евтин салам на момента. После търси български домати, мляко, сирене и реве, че няма работа и високи заплати.
Теодор-о, кифло мила, всеки работник - продавач и склададжия и всичко друго бачкатор в тези вериги е нает за сметка на някой друг уволнен или пък НЕнает в НЕосъществена българска фирма. Тези 700 милиона щяха да остават в българската икономика и да се мултиплицират под формата на по-високи заплати и инвестиции в производство. Но ти си прекалено ... обратното на умна за да го разбереш и продавачка в магазин е работа мечта за теб и най-високата точка на развитие. Ако пък имаш деца и те искат нещо повече от живота ще ги натириш в чужбина щото в България нямало работа освен за продавачи и шофьори. Не си заслужаваме съдбата ли казвате?
13.
дерек
25.09.2013 13:40:39
1
10
защо никой не спомена най-големия гигант МЕTRO
12.
Рейса
25.09.2013 13:40:10
1
11
Управляващите от 1989-та насам съсипаха всичко, те са виновни за всичко това, което се случва тук. Както и да го въртите то се вижда кога дръпнахме назад...
11.
Теодора
25.09.2013 12:51:55
23
8
Вие хубаво ги плюете, ама никъде не споменахте колко хора си намериха работа в тези вериги? Милиони българи има какво да ядат и с какво да изхранват семействата си, благодарение на тези вериги!
10.
*********
25.09.2013 12:48:45
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
карфурец
25.09.2013 12:40:28
12
9
до 4: айде ела в Карфур да ми покажеш къде има стоки с изтекъл срок на годност, като си толкова сигурен.
до Възмутения: не заради големите търговски вериги родителите ти са гладни и бедни, а заради тия дето на всички избори си пускаш гласа и чакаш да те върнат във времето на бай Тошо.
8.
Гражданинът Кейн
25.09.2013 12:34:36
3
6
До "Възмутен"

Например в магазин на "Лидл" в Англия цената на бутилка "Кока кола" от 1l е 1,50 паунда и при покупката получаваш още една такава. В България цената на бутилка "Кока кола" е 2,50лв. Или какво се получава, ако приравним цената на "Кока кола" закупена от Англия - 1,93лв. срещу 2,50лв. в България.

Искам да те попитам 1 паунд колко лева е? И още една неточност в изказването ти - 2,50 е 2L кола, а не 1.
7.
freakybs
25.09.2013 12:22:16
5
17
Абе хора, НИКОЙ не ви слага чатала на врата да пазарувате от въпросните магазини, ходете си на кварталния магазин и там си купувайте, кво ревете на чужд гроб!!!
6.
ВЪЗМУТЕН
25.09.2013 12:02:02
4
11
Статията е много искрено написана - проблема, който е поставен е актуален. Но може би не е необходимо да се прави сравнение в проценти, а с конкретни размери на цена. Например в магазин на "Лидл" в Англия цената на бутилка "Кока кола" от 1l е 1,50 паунда и при покупката получаваш още една такава. В България цената на бутилка "Кока кола" е 2,50лв. Или какво се получава, ако приравним цената на "Кока кола" закупена от Англия - 1,93лв. срещу 2,50лв. в България. Не говорим за по-доброто качество на продукта в Англия, не коментирам размера на заплата в Англия и какво е съотношението между покупката и заплатата и сравнено с българските условия. Разбира се плюса ще е за "Лидл" в Англия. Но това е не само политиката на фирмата, но и условията, които се поставят на наша територия. Такива примери могат да се дадат много, а като добавим, че "Лидл" "Алди" "Кауфланд" са магазини от една верига за бедни и в Германия никой няма да им позволи да си разиграват коня както им хрумне. Но в България това не може да се случи - тук всеки заел пазара и трайно окопал се на него изсмуква и последната стотинка на българина. Какво например се случва с "ЧЕЗ" - някога когато се режеха лентичките ЯСНО си спомняв как ЧЕШКИЯ ПОСЛАНИК ОБЯСНЯВАШЕ, ЧЕ ДРУЖЕСТВОТО Е СЪЗДАДЕНО В ЧЕХИЯ ЗА ДА ПОДПОМОГНЕ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ НА ДЪРЖАВАТА И ПЕЧАЛБАТА МУ ЩЕ СЕ ПРЕВЕЖДА В ТЕЗИ ФОНДОВЕ ЗА ДА МОГАТ ЧЕШКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА ПОЛУЧАВАТ ПРИЛИЧНИ ПЕНСИИ, АДЕКВАТНИ С ПАЗАРА. Какво се случва драги съграждани? Нашите майки и бащи с мизерните си пенсии отделят от залъка си за да могат други да живеят според нуждите си И само това ли е?
5.
ВЪЗМУТЕН
25.09.2013 12:02:00
3
26
Статията е много искрено написана - проблема, който е поставен е актуален. Но може би не е необходимо да се прави сравнение в проценти, а с конкретни размери на цена. Например в магазин на "Лидл" в Англия цената на бутилка "Кока кола" от 1l е 1,50 паунда и при покупката получаваш още една такава. В България цената на бутилка "Кока кола" е 2,50лв. Или какво се получава, ако приравним цената на "Кока кола" закупена от Англия - 1,93лв. срещу 2,50лв. в България. Не говорим за по-доброто качество на продукта в Англия, не коментирам размера на заплата в Англия и какво е съотношението между покупката и заплатата и сравнено с българските условия. Разбира се плюса ще е за "Лидл" в Англия. Но това е не само политиката на фирмата, но и условията, които се поставят на наша територия. Такива примери могат да се дадат много, а като добавим, че "Лидл" "Алди" "Кауфланд" са магазини от една верига за бедни и в Германия никой няма да им позволи да си разиграват коня както им хрумне. Но в България това не може да се случи - тук всеки заел пазара и трайно окопал се на него изсмуква и последната стотинка на българина. Какво например се случва с "ЧЕЗ" - някога когато се режеха лентичките ЯСНО си спомняв как ЧЕШКИЯ ПОСЛАНИК ОБЯСНЯВАШЕ, ЧЕ ДРУЖЕСТВОТО Е СЪЗДАДЕНО В ЧЕХИЯ ЗА ДА ПОДПОМОГНЕ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ НА ДЪРЖАВАТА И ПЕЧАЛБАТА МУ ЩЕ СЕ ПРЕВЕЖДА В ТЕЗИ ФОНДОВЕ ЗА ДА МОГАТ ЧЕШКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА ПОЛУЧАВАТ ПРИЛИЧНИ ПЕНСИИ, АДЕКВАТНИ С ПАЗАРА. Какво се случва драги съграждани? Нашите майки и бащи с мизерните си пенсии отделят от залъка си за да могат други да живеят според нуждите си И само това ли е?
4.
Off
25.09.2013 11:50:24
2
9
A e shto ne otidete do karfur da napravite edno jurnalistichesko prouchvane kolko ot stokite im sa s iztrkal srok i ot koga ?:))))Ama za tqh mai globi ,darjavni organi edno drugo nqma ;)
3.
Пиш
25.09.2013 11:36:47
0
26
Ами ... "Пикадили", "Фантастико", "Практикер", "Мосьо Бриколаж", "Икеа"... колко още колонизатори има за плюееенее...
..., но за Лукойл, Шел, ОМВ нито дума..., че там шамарите са мнооого големи
2.
a
25.09.2013 11:31:28
10
19
алчността на тукашните търговци ги съсипа 20% по-високите им цени в сравнение с цените на големите хипермаркети."Лакомо дупе кръв сере".
1.
freakybs
25.09.2013 11:25:25
9
18
И кво? Отказаха да рекламират в сайта ви ли, че ги подкарахте- нещо Метро ми се губи в заглавието? ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори